Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2011 16:54 - Светът ликува!Осама бин Ладен е мъртъв!
Автор: dekoko Категория: Новини   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
0



Публикувана: Понеделник, 2-ри Май 2011, автор(и): 24 часа онлайн

Американският президент Барак Обама съобщи, че САЩ са ликвидирали лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.Това предаде АФП, позовавайки се на драматично телевизионно обръщение на Обама към американската нация.

Президентът заяви, че в неделя САЩ са започнали операция за ликвидирането на терористичния лидер в обект в Пакистан. Той определи новината като "извършена справедливост".

"Тази нощ мога да съобщя на американския народ и на света, че САЩ проведоха операция, която ликвидира Осама бин Ладен - лидерът на "Ал Кайда" и терористът, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца", обяви Обама.

"Малко след като поех поста, наредих на директора на ЦРУ Лиън Панета, че приоритет номер едно трябва да бъде залавянето или ликвидирането на Бин Ладен. През август бях информиран за убедителна следа, установихме местонахождението му в Пакистан и миналата седмица аз разреших операция срещу него. Днес малък отряд американци извърши тази операция и след кратка престрелка той бе намерен мъртъв, нито един американец не е пострадал", каза президентът на САЩ.

Тялото на най-издирвания терорист в света е попаднало в ръцете на американците. По-късно тленните му останки са били преместени в Афганистан, след което са били хвърлени в морето, твърди "Ню Йорк таймс".

Бин Ладен се е криел в имение близо до тренировъчен център на пакистанската армия в град Аботабад на по-малко от 2 часа път с кола от Исламабад. Аботабад е популярен летен курорт, разположен в долина, обкръжена от зелени хълмове в близост до пакистанската част на Кашмир. Ислямски екстремисти, особено такива, които се сражават в контролираните от Индия части на Кашмир, имаха в района на града тренировъчни лагери, съобщава Ройтерс.

"След полунощ внушително количество командоси обкръжиха имението. Във въздуха се виждаха 3 хеликоптера. Изведнъж те започнаха да стрелят по нещо на земята - съобщи очевидец на случилото се от Аботабад, цитиран от световните информационни агенции. - Имаше интензивна стрелба и после един от хеликоптерите падна".

Високопоставени пакистански представители от службите уточняват, че операцията е била извършена около 1:30 тази нощ местно време и е включвала хеликоптери и сухопътни части.

САЩ извършват ДНК тестове и прилагат техники за разпознаване на лица, за да разполагат с категорично доказателство, че тялото е на Осама, съобщи американски представител. По думите му атакуващият отряд го е разпознал и след като той е оказал съпротива е бил прострелян в главата.

Резултатите от ДНК тестовете за идентифициране ще са готови до няколко дни. Операцията е била наблюдавана в реално време от шефа на ЦРУ и други висши ръководители от разузнаването в конферентна зала в централата на управлението в Ленгли, щата Вирджиния.

При операцията на американските части са ликвидирани още трима мъже и една жена, включително и синът на ръководителя на „Ал Кайда", съобщиха американски официални представители, цитирани от АФП.

Двама от мъжете са били куриери на Бин Ладен, а за третия се смята, че е бил синът му. „Загина и една жена, която беше използвана като щит от мъжете. Ранени са още две жени", уточниха източниците и допълниха, че операцията е продължила по-малко от 40 минути.

Пакистанските служби за сигурност задържаха шест от децата и две от жените на Осама, съобщи lenta.ru.

Според данните на агенцията те са задържани в местност, намираща се на 60 километра от Исламабад. На този етап не е ясно кои точно са задържаните деца на Осама, който има общо 19.

По-рано днес беше съобщено, че президентът Обама ще отправи неочаквано телевизионно обръщение към американската нация, като не беше разкрита темата на изявлението. Решението за обръщение към нацията при толкова кратко уведомление, и късно през нощта, е необичайно.

Скоро след като всички телевизионни канали разпространиха новината, пред Белия дом се събраха ликуващи американци, въпреки късния час - във Вашингтон бе около полунощ.

Държавният департамент на САЩ предупреди за увеличен риск от антиамерикански атаки. Всички американски граждани се предупреждават да внимават при пътуванията си. Живеещите в райони, където новината може да предизвиква взрив на насилие, ще бъдат посъветвани да не напускат домовете си за известно време.

Американските сили преследват от години терористичния лидер, като увеличиха усилията си след терористичените атентати от 11 септември 2001 година, при които загинаха 3 хиляди души.

Бин Ладен успяваше да избяга от американските сили и най-честите предположения бяха, че се укрива по граничените райони на Пакистан или Афганистан.

До момента не е публикувана официална снимка на Бин Ладен след смъртта му.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dekoko
Категория: Забавление
Прочетен: 134794
Постинги: 60
Коментари: 28
Гласове: 80
Спечели и ти от своя блог!
Архив